Onderwijstraineeship

logo

Column Regillio - Terugblik op 2 jaar OnderwijsTraineeship

Uitgelicht op: 18-07-2017 om 13:13 in: Trainees
Column Regillio - Terugblik op 2 jaar OnderwijsTraineeship

Twee jaar OnderwijsTraineeship zijn alweer voorbij en het is zo snel gegaan. Het begon bij de krappe tijd die overbleef in de zomervakantie om af te studeren voor mijn masteropleiding tot de sollicitatierondes van het OnderwijsTraineeship zelf. De zomer was snel voorbij om ons groentjes voor te bereiden op het schoolleven.

Vele cursussen deden een poging, maar niets kan je voorbereiden op het docentschap tot je eenmaal zelf voor klas staat. School ging van start en met elke klas gaat er van alles door je heen. De eerste paar lessen zullen altijd aanvoelen als overleven. In het begin ging ik vooral af op mijn instincten en met de begeleiding van de school groeide ik langzaam in mijn rol als docent. De echte klappen die moeilijk te verduren waren, waren de werkdagen op de maandag en vrijdag: de lerarenopleiding en verdiepingsprogramma. De opleiding was zwaar en liet je altijd zien dat je er nog lang niet bent als docent. Na twee jaar hard zwoegen op school en dat gecombineerd met de opleiding is het fijn om te weten dat het bijna voorbij is.

Hoewel ik veel heb geleerd gedurende de opleiding, merkte ik dat je tijdens de opleiding niet half zo veel leert dan wanneer je zelf alles ervaart voor de klas. Als docent zul je vaak falen, maar zolang je niet opgeeft kun je alleen maar groeien (hoe cliché dat wel niet mag klinken). Het is nu daarom fijn om te zien dat, hoewel ik als docent misschien nog niet ben waar ik wil zijn, ik merk hoeveel ik ben gegroeid.

 

Onderwijstrainee Regillio, lichting 2015.1